Interview met René Karst
LETTER VOOR LETTER
Letter voor Letter is mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel, in samenwerking met Bibliotheken, Taalhuizen en theaters in Overijssel.
René Karst over Letter voor Letter
De Drentse volkszanger René Karst en voormalig BZN-zangeres Carola Smit brengen een feestelijke avond met Nederlandstalige toppers. Vaak zijn de liedjes uit volle borst mee te zingen of ze zijn heerlijk om naar te luisteren. Tijdens dit concert staan de muziek, de teksten en inspirerende verhalen over taal, lezen en schrijven centraal. Het publiek ontdekt hoe je eventueel geholpen kunt worden bij het beter kunnen lezen en schrijven.
Wat vind je ervan dat Letter voor Letter nu ook in Overijssel plaatsvindt?
"We hebben met heel veel plezier in Drenthe een serie concerten gegeven. We zagen dat de avonden veel mensen hebben ontroerd. Dat het iets met mensen deed. We hebben begrepen dat veel mensen na de concerten de belangrijke stap hebben gezet om bij een Bibliotheek of Taalhuis binnen te lopen, en van al die vrijwilligers die klaar staan hulp te krijgen bij het lezen en schrijven. Toen de tour in Drenthe afgelopen was keken Carola en ik elkaar aan. We vonden het jammer dat het alweer achter de rug was. Daarom zeiden we ook direct volmondig ja toen de vraag kwam of we ons concert ook in Overijssel wilden vertonen. Ook in deze mooie provincie is er zoveel hulp beschikbaar voor mensen die een beetje moeite hebben met lezen en schrijven. Het is dan mooi om samen met Carola en haar muzikant Dick Plat het werk van al die lieve vrijwilligers in de schijnwerpers te zetten in een feestelijke en toegankelijke voorstelling."
Hoe ga je je dit keer voorbereiden op de tour?
"Ik ben samen met Carola en Dick gaan zitten. We hebben teruggekeken op het afgelopen jaar en een compleet vernieuwde voorstelling gemaakt. we hebben prachtige nieuwe liedjes uitgezocht, en ik ben 26 weken lang op pad geweest om heel veel mensen die met laaggeletterdheid te maken hebben te spreken. Dat waren ontroerende gesprekken, waarbij me opnieuw opviel hoeveel schaamte er rond het onderwerp is. Dat is nu juist het leuke van de concerten, dat we door er over te vertellen, verhalen te laten zien en gewoon een leuke feestelijke avond te hebben mensen met elkaar hierover in gesprek laten komen. Waardoor de schaamte ineens iets minder is en de drempel naar hulp wat minder hoog wordt."
Wat heb jij met taal?
"Voor mij is taal als verf op je palet. Ik probeer met letters te schilderen, waardoor ik mensen kan raken met mijn bedenksels. Als zanger doe je dat natuurlijk vooral met je mond, maar ik geniet ervan om de teksten op papier te zetten. En dat plezier, dat gun ik zoveel meer mensen! Het is zo mooi als je jezelf kunt redden op dit gebied."
Ben je zelf wel eens in aanraking gekomen met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven?
"Ja, vroeger toen we nog lp’s uitgaven. Mensen konden toen bij onze concerten intekenen op een plaat. Sommigen zeiden dan wel ‘kun je me even helpen want ik ben mijn bril vergeten’. Ik dacht er toen niet aan dat deze mensen misschien niet goed konden lezen en schrijven. Nu valt het kwartje dat deze mensen waarschijnlijk moeite hadden met lezen en schijven."
Heb je het idee dat mensen geholpen kunnen worden met Letter voor Letter?
"Ja, we hebben in Drenthe gezien dat er veel over het onderwerp wordt gesproken naar aanleiding van het concert. Opeens durven mensen er met elkaar over te praten en raakt de schaamte wat op de achtergrond. En wat ook leuk is, is dat mensen op deze manier ontdekken dat de Bibliotheek er ook voor hen is. Eerder dachten ze misschien wel: ik kan niet lezen, dus wat moet ik met een Bibliotheek. Door de concerten hebben ze ontdekt dat er lieve vrijwilligers klaar staan om te helpen bij het leren lezen en schrijven. En van verschillende mensen hebben we gehoord dat ze daadwerkelijk met een leescursus zijn begonnen. Dat zijn ontroerende verhalen, waarvan we er ook in Overijssel veel van laten zien. Het ontroert mezelf ook nog steeds als ik van een oma hoor hoe blij ze is dat ze nu eindelijk haar kleinkinderen zelf kan voorlezen."
“Opeens durven mensen er met elkaar over te praten en raakt de schaamte wat op de achtergrond.”